Pčelarstvo Vuić

U Vinkovcima u rad pušten prvi medomat istočno od Zagreba

U prostoru tvrtke Vinkoprom u Vinkovcima danas je u rad pušten prvi medomat u našim krajevima, odnosno u ovom dijelu Hrvatske istočno od Zagreba. Uređaj je vlasništvo Marka Vuića iz Cerne koji je kupcima ovog trgovačkog centra već poznat po svojim kvalitetnim proizvodima. Medomat je Vuić postavio uz podršku Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije, kojeg je i sam član i čiju podršku ima od početka svoga rada s pčelama. “Zahvalio bi se prije svega obitelji Raguž koja nam je dopustila da u prostoru njihovog trgovačkog centra postavimo samouslužni aparat za prodaju meda. Tu se radi o višegodišnjoj suradnji jer je poznato da se naš prodajni štand s medom nalazi na glavnom ulazu u trgovački centar Vinkoprom”, ističe Marko Vuić te dodaje da zasluge za ovaj njegov poduzetnički poduhvat imaju i svi kupci s područja grada Vinkovaca i okolice koji su prepoznali kvalitetu njihova meda, a upravo je velika potražnja rezultirala potrebom da se postavi automat za prodaju kako bi med kupcima bio dostupan u svako doba dana.

Time je ujedno trgovački centar Vinkoprom postao prvi centar na području Slavonije koji ima automat za prodaju meda.

“Ovime zaokružujemo priču o uspjehu koju smo započeli 2014. godine kada je moja supruga, pčelarica, inače po zanimanju dipl.ing. prehrambene tehnologije, postigla najbolji rezultat na ispitu iz pčelarstva. Ja sam tada kao diplomirani pravnik bio zaposlen u jednom odvjetničkom uredu te smo znajući da se u pčelarstvu može uspjeti jedino ako mu se 100% posvetimo, odlučili napustiti svoje poslove. Sada radimo s 200 proizvodnih i 50 pomoćnih pčelinjih zajednica, odnosno košnica i proizvodimo 6 vrsta meda”, priča nam Marko Vuić. Objašnjava i da su se na automatizaciju prodaje odlučili iz dva razloga. Prvo jer opsežne proizvodne potrebe iziskuju stalni angažman i posvećenost pčelarskom poslu na terenu, a želja im je svoje proizvode kupcima učiniti stalno dostupnima i drugo jer će medomat u novonastaloj situaciji uzrokovanoj korona virusom kupcima koji to žele omogućiti beskontaktnu kupovinu željenog pčelinjeg proizvoda. “Stalnim educiranjima, seminarima i predavanjima naše pčelare nastojimo obučiti da proizvode što kvalitetniji domaći med. Ova godina, iz dobro znanih razloga, problematična je što se tiče plasmana naših proizvoda, tako da je svaki novi vid prodaje uvijek dobrodošao. Najbolja je naravno direktna prodaja, kada kupac u razgovoru s pčelarom dozna sve što ga zanima oko neke vrste meda. No, u današnje vrijeme, kada imamo “novu normalnu” situaciju, ovakvi su bezkontaktni uređaji i više nego dobrodošli”, napominje predsjednik županijskog Pčelarskog saveza Stanko Čuljak.

Prvu je teglicu meda na vinkovačkom medomatu kupio zamjenik gradonačelnika Gabriel Šokičić koji se ovoga puta odlučio za bagremov med.

“Nadam se da ćemo u Vinkovcima uskoro dobiti još poneki uređaj ovakve vrste gdje će građani moći kupiti domaći, provjereni med. Znamo koliko su med, ali i drugi pčelinji proizvodi zdravi i stoga moram izraziti zahvalnost našim pčelarima što nam omogućuju ono najbolje od prirode, ali i što brinu o pčelama bez kojih ne bi bilo života na ovom planetu”, rekao je ovom prilikom. Važno je napomenuti da na medomatu jednostavnim odabirom tipke svatko može, u svako doba dana, kupiti svoj željeni med. Cijene se kreću od 35 kuna za cvjetni, pa do čak 60 kuna za one najkvalitetnije medove, odnosno kestenov i šumski.

IZVOR: NOVOSTI.HR